Для підтвердження діагнозу нездорова поведінка має тривати як мінімум рік / gameinside.ua

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) збирається вперше включити ігрову залежність до переліку психічних розладів Міжнародної класифікації хвороб (МКБ). Про це повідомляє ТАСС з посиланням на британський науковий журнал New Scientist.

Список захворювань ВООЗ не переглядала з 1990 року, проте в 2018 році організація опублікує нову версію документа - МКБ-11 (ICD-11).

Остаточне формулювання, у якому ігрова залежність буде фігурувати у переліку, ще належить уточнити, однак відповідно до попереднього варіанту МКБ, який опинився у розпорядженні New Scientist, у людини буде діагностовано розлад, якщо вона віддає все зростаючий пріоритет комп'ютерним іграм "настільки, що іграм надаэться перевага перед іншими життєвими інтересами".

Відео дня

При цьому подібна нездорова поведінка має тривати як мінімум один рік, перш ніж буде підтверджено діагноз.

"Фахівцям у сфері охорони здоров'я необхідно визнати, що ігрова залежність може мати серйозні наслідки для здоров'я", - цитує видання спеціаліста ВООЗ Володимира Позняка. "У більшості людей, які грають у комп'ютерні ігри, немає ніякого розладу, як немає його і у більшості тих, хто п'є алкоголь. Однак у деяких випадках зловживання може призвести до небажаних наслідків", - пояснив він.

Раніше деякі фахівці закликали включити до списку захворювань також шопоголізм, трудоголізм, надмірне захоплення переглядом телепрограм, а також інші види залежності від технологій, зокрема інтернету. Однак у проекті Міжнародної класифікації хвороб вони, за даними ЗМІ, поки не фігурують