/ npr.org

22 грудня Церква святкувала Зачаття Пресвятої Богородиці, а також день пам'яті святої Анни, матері пророка Самуїла. Відомо, що Пречиста стала плодом молитов Іоакима і Анни, які довго не мали дітей, повідомляє "Фома в Україні".

Так само і безчадна Анна народила «випрошеного у Бога» (так перекладається ім'я пророка) після старанних молитов.

Кому і чому Бог не дає дітей, і що може означати безпліддя сім'ї? На ці та інші питання відповів заступник голови Синодального відділу з питань охорони здоров'я та пастирської опіки медичних закладів, лікар за освітою протоієрей Геннадій Батенко.

Відео дня
Протоієрей Геннадій Батенко лікар за освітою / foma.in.ua

– З медичної точки зору, причин безпліддя може бути безліч. До цього призводить багато різних захворювань, гормональні розлади і т. д. Сьогодні люди не стежать за своїм здоров'ям, ведуть радше шкыдливий спосіб життя. Крім того, сучасна мода в одязі така, що дівчата (майбутні матері) не бережуть репродуктивну сферу.

Що стосується духовної сторони питання, причина цьому — всякого роду відхилення від божественних постанов: недотримання постів, безладний спосіб тілесного життя, аборти (відомо, що часто після абортів жінка більше не може завагітніти), невінчані шлюби (а у чині вінчання багато молитов і прохань стосуються благословення Божого на народження дітей)...

Більшість людей в Україні невіруючі. Особливо серед молоді відсоток віри невисокий. Хоч багато хто і вважає себе православними, але в основному справами свою віру вони не підтверджують. Люди ведуть нецерковний спосіб життя, ніколи не сповідаються, не причащаються.

Але коли вони вступають у шлюб і не можуть зачати дитину, не розуміють, у чому справа. І починають, так би мовити, намагатися «обійти» Бога — вдаються до ЕКЗ (екстракорпорального запліднення). Те ж роблять і ті, у кого нема чоловіка, але дітей хочеться.

Сурогатне материнство — також спроба вирішити питання без Бога. У такому випадку відбувається порушення таємниці шлюбу, змішування генетичного матеріалу. Сурогатне материнство — це опосередкований гріх кровозмішення: жінка («сурогатна мати») приймає сім'я не чоловіка, а донора. До того ж, питання безпліддя, по суті, і не вирішується: жінка не набуває можливість стати матір'ю.

У сфері репродуктивної медицини в Україні сьогодні діється, образно висловлюючись, гріховний хаос. Все стало управлятися грошима, все підноситься на комерційній основі: заплатите — і отримаєте відповідний результат.

Як дивиться на це Церква? Ми хрестимо народжених таким чином дітей, не можемо відмовити у хрещенні. Але благословення на такі речі (ЕКО, сурогатне материнство) я, наприклад, не даю.

Коли до мене приходять люди з такою проблемою, пояснюю їм, що чому вони безплідні — таємниця Божа, що не треба вимагати у Господа дитини. Якщо дітей немає — значить, повинно бути покаяння, переоцінка цінностей, зміна життя, повинна бути стриманість. Не дивлячись на медичні показники, тут дуже важлива духовна сторона.

Адже сьогодні навіть подружнє життя безладне. Хоч медицина і каже, що боротися з утриманням шкідливо, але все повинно бути підпорядковане встановленим Церквою правилами, режиму. Вони визначені Богом, тому що Церква — глас Божий.

Але сьогодні Церква поносится з усіх сторін, і багато хто думає: «Я сам буду вирішувати, як мені жити». Тому те, що сьогодні спостерігається масове безпліддя, говорить про гріховний стан суспільства.

Скажімо, як бути з подружжям, які полюбили один одного, одружилися, хочуть народити дітей, а у дружини анатомічно відсутня репродуктивна сфера (бувають такі випадки)? Благословити їх на ЕКО? Або познайомити їх із жінкою, яка хоче зробити аборт? Краще умовити її виносити дитину, народити і віддати людям, які не можуть мати дітей.