Окрасою виставки є шопки / lviv.vgorode.ua

Виставку "Різдвяні зустрічі" підготували Львівський музей історії релігії, його Червоноградська філія і Музей сакрального мистецтва Львівської архієпархії УГКЦ. Цьогоріч вона присвячена одному із найбільших християнських свят, народженню Сина Божого, Спасителя світу, повідомляє risu.org.ua. 

Вже стало доброю традицією у Львівському музеї історії релігії під зимові свята створювати виставку із циклу «Різдвяні зустрічі». Як зазначають організатори, на численних різдвяних іконах (православних, греко-католицьких, римо-католицьких) зазвичай бачимо у центрі композиції Божественне Немовля, біля Нього Богородиця і святий Йосиф.

Також можуть бути зображені ангели, три царі, пастирі, домашні тварини. Саме  для українських ікон Різдва Христового характерною є площинна композиція, що розгортається у трьох горизонтальних ярусах, а також застосування прийому різномасштабності постатей. Усі події, пов’язані з Різдвом, немов зібрані в єдиний простір, як сторінки з Біблії.

Відео дня

Однак кожна ікона, представлена на виставці, – збагачена деякими деталями, які привнесені місцевою традицією або оповіданнями з апокрифічних Євангелій. Дерев’яна ікона «Різдво Ісуса Христа» XVII століття із колекції Червоноградської філії ЛМІР – цьому підтвердженням.

Справжньою окрасою виставки є шопки (вертепна скриня, різдвяний вертеп) з усіма персонажами різдвяного циклу.

Урочисте відкриття виставки із циклу «Різдвяні зустрічі» відбудеться 22 грудня, у п’ятницю, о 16 годині в приміщенні виставкової зали Львівського музею історії релігії, що на площі Музейній, 1.

Виставка чинна до 28 січня 2018 року.