У Вінниці півтисячі хористів виконали

У Вінниці близько півтисячі мешканців міста та хорові колективи з різних міст України на Музейній площі виконали «Щедрик» до 140-річчя з дня народження видатного композитора Миколи Леонтовича.

Як повідомили УНІАН у департаменті у справах ЗМІ Вінницької ОДА дійство відбулося 13 грудня.

Заспівати «Щедрик» зібралися жителі та хорові колективи з Чернігова, Одеси, Рівного та Харкова.

Відео дня

У цей же день відбулася літургія на музику Миколи Леонтовича з нагоди дня народження Леонтовича у кафедральному Спасо-Преображенському Соборі, після ранкового святкового богослужіння, у виконанні Чернігівського академічного камерного хору імені Дмитра Бортнянського.

Один із шедеврів Миколи Леонтовича - це написана їм музика на Літургію святого Іоанна Златоуста. Цей твір хористи виконували майже годину. Завершився виступ піснею «Боже великий, єдиний! Нам Україну храни!».

13 грудня також встановлено рекорд України з виконання ста творів Миколи Леонтовича.

Вручення дипломів за встановлений рекорд України в рамках проведення культурних заходів з нагоди 140-річчя з дня народження Леонтовича відбулося у Вінницькому обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Миколи Садовського під час гала-концерту. На заході були присутні представник Національного проекту «Книга рекордів України» Ігор Підчибій.

Експертна комісія, перебуваючи три дні у Вінницькій області, зафіксувала рекорд України «Виконання понад 100 творів Миколи Леонтовича на Всеукраїнському фестивалі хорового мистецтва імені Леонтовича». Це культурно-мистецьке явище увійшло в «Книгу рекордів України».

Протягом цих днів проходив Всеукраїнський фестиваль хорового мистецтва імені М. Леонтовича, в якому взяли участь 1500 виконавців сорока аматорських та професійних хорових колективів Вінницької, Київської, Рівненської, Харківської, Одеської та Чернігівської областей. Хоровими колективами виконано 100 творів М. Леонтовича.

Також в цьому році вперше з нагоди 140 річчя з дня народження Леонтовича заснована премія його імені. За результатами комісії з присудження Премії керівники області вручили їх переможцям. У номінації «Професійні композитори» Премія імені Леонтовича присуджена композитору Михайлові Шведу (Київ). У номінації «Професійні хорові колективи» - концертного закладу культури «Муніципальному академічному камерному хору «Київ».