Український фільм про гоніння на християн отримав приз на Міжнародному фестивалі / foma.in.ua

Фільм виробництва телеканалу «Інтер» про сучасні гоніння на християн на Близькому Сході «Врятувати і зберегти» отримав срібну медаль преподобного Сергія Радонезького в номінації «Кращий телевізійний фільм» XXII Міжнародного фестивалю кіно- і телепрограм «Радонеж». Переможці форуму були оголошені 24 листопада, повідомляє «ФОМА в Україні».

Один з авторів фільму – керівник проекту «ФОМА в Україні», головний редактор телеканалу «Інтер» Антон Нікітін.

«Такі роботи, як цей фільм, створюються не для того, щоб отримати премію, – сказав Антон Нікітін. – Це позиція телеканалу – говорити про речі, які важливі для глядача. Ми вважали за потрібне сказати про колосальну загрозу християнській цивілізації в сучасному світі».

Відео дня

За його словами, сьогодні є певна небезпека того, що життя може кардинально змінитися, і людству важливо вміти зберігати і захищати.

«Гоніння на християн у наш час аналогічні першим століттям християнства. Кожен день у світі тисячі людей гинуть за віру. Кожен рік – десятки тисяч. Фільм "Врятувати і зберегти" змушує задуматися і зробити висновки щодо того, що відбувається. Коли ти знаєш і навіть просто хочеш змінити якусь тенденцію, то вже щось робиш», – сказав Антон Нікітін.

Події, про які розповідає фільм, відбуваються практично поруч з нами, набагато ближче, ніж можна припустити. І немає людей, які віддалені настільки, щоб бути впевненими: їх ніколи не торкнуться ці проблеми.

«Швейцарська громадська організація "Відкриті двері" наводить цифри: близько 100 млн християн у всьому світі нині піддаються дискримінації. Більш ніж в 60-ти країнах християн переслідують за віру. Кожен місяць гине близько трьохсот християн, руйнується більше 200 церков. У країнах Близького Сходу перетворюються в руїни іракські та сирійські монастирі, які пам'ятали апостолів. В Іраку до 2003 року проживало півтора мільйона християн, до 2014-го з них залишилося лише 150 тисяч чоловік. Країни Європейського Союзу все більше і більше забувають свої християнські корені», – сказано в анонсі фільму.

Стрічка «Врятувати і зберегти» – це спроба знайти відповідь, як врятувати і зберегти християнську цивілізацію.