Фото: orthodox.org.ua

Благодійний марафон культурно-просвітницьких зустрічей за участю переможця національного конкурсу «Голос країни» протоієрея Олександра Клименка відбувається за ініціативи священнослужителів та вірян різних єпархії УПЦ. 

Протоієрей Олександр Клименко в коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ розповів про марафон.

«Ці зустрічі – продовження давно вже мною розпочатої праці у напрямку розширення церковної проповіді за рамки власне лише церковних служб. Ми зустрічаємося з молодими людьми – «молодіжами», недільними школами. Сподіваюся, будемо зустрічатися з інтелігенцією і з представниками влади. Проводимо концерти за участю різних колективів, виконавців. Концерт займає невеличку частину – це фінальна частина».

Відео дня

Нещодавно в Луцьку та Шепетівці відбулися перші зустрічі зі священиком Бориспільської єпархії, який цього року став «голосом країни». Всі вони мали успіх. У такий спосіб виникла ідея проведення благодійного марафону культурно-просвітницьких зустрічей. Мукачево назвали першим містом, де марафон офіційно стартував.

Тут протоієрей Олександр зустрівся з закарпатською молоддю, розповів, як правильно розвивати і удосконалювати подаровані Творцем таланти.

2

Вихід на велику сцену, за словами священика, для нього «був зумовлений ще однією можливістю неформальної проповіді Христа і любові до Нього». «Якщо ми можемо змінити світ в сторону добра, навіть через спів або інші свої таланти – це потрібно робити», – сказав отець Олександр, додавши, що «священнослужитель, де б він не був, повинен приводити людей до Христа, а не до себе».

Далі він взяв участь у ранковому твшоу “Ранок з М-студіо”, під час якого відповів на запитання про можливість поєднання священнослужіння з професійним співом. Після чого зібрав повний зал глядачів в Мукачівському драматичному театрі.

На  початку концерту архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор привітав усіх присутніх з днем міста, яке цього дня, 11 листопада, святкувалося.

«Сьогодні формат проповіді Євангелія різноманітний… Я згадую, як, навчаючись в першому класі духовної семінарії, ми запитали відомого духівника архімандрита Кирила (Павлова), чи можна слухати семінаристам і священикам музику… І ми були приємно здивовані, коли старець сказав: “Не просто можна, а потрібно. Музика збагачує душу людини”», – поділився владика.

Протоієрей Олександр Клименко пояснює важливість такого формату комунікацій: «Коли ми організовуємо на спільній площадці концерт, який переплітає в собі і духовних осіб, і світські номери – це зобов’язує. Світські номери відповідати високому змісту, прийнятному в церковному середовищі, а церковні – виводить з певної закритості лише церковних заходів. Це свого роду місіонерська проповідь, особливо, коли єпископ виходить на світському заході і звертається зі своїм пастирським напутнім словом, коли ведучий – священик…».

3

Наступного дня, 12 листопада, організатори марафону разом взяли участь в Літургії в кафедральному соборі на честь Різдва Пресвятої Богородиці в Мукачево. Після чого відбули в інше Закарпатське місто – Тячів. Тут концерт за участі «Голосу країни» та співочих колективів Тячівського, Виноградівського, Хустського та Рахівського районів, а також Архієрейського Митрополичого хору священнослужителів Хустської єпархії знову зібрав повний зал.

Наступними містами, у які їде благодійний марафон – Ізюм (19 листопада), Житомир (20 листопада), Запоріжжя (21 листопада), Рівне (23 листопада).