Фото: zik.ua

На реставрацію старовинної дерев’яної дрогобицької церкви Воздвиження Чесного Хреста (початок ХVІІ ст.) в обласному бюджеті  передбачили 350 тис. грн. (150 тис. грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації та 200 тис. грн на початок реставраційних робіт).

Як повідомляє IA ZIK, станом на сьогодні на стадії звершення лише проектні роботи, реставрацію ще й не починали. На порозі – зима. Тож постало запитання: що робити з 200 тисячами гривень, які мали піти на реставрацію храму?

У вівторок, 31 жовтня, до Дрогобича завітали розробник проекту реставрації церкви Воздвиження Чесного Хреста Юрій Дубик та підрядник – директор підприємства «Львівреставрація» Володимир Пащак. До храму також прибули директор музею «Дрогобиччина» Алла Гладун з колегами.

Відео дня

Володимир Пащак категорично заявив, що при теперішньому температурному режимі та вологості повітря реставрувати розписи на дерев’яних стінах не можна. Тому він запропонував скерувати кошти на унікальну пам’ятку дерев’яної архітектури – храм св. Юра, де є заборгованість за виконані реставраційні роботи.

Алла Гладун зазначила, що реставрацію не могли розпочати раніше, оскільки довго виготовляли відповідну документацію, і також пропонувала «перекинути» кошти на церкву св. Юра.

Втім, після емоційної дискусії її учасники погодилися, що в унікальному храмі Воздвиження Чесного Хреста таки розпочнеться довгоочікувана реставрація.