false

Фонди Новомосковського історико-краєзнавчого музею ім П. Калнишевського поповнилися новими експонатами, пов'язаними з історією архітектурної перлини і головної святині міста - Свято-Троїцького собору, повідомляє "Корисна газета".

Нова знахідка є деталлю декору фасаду дзвіниці собору, яку зараз розбирають з метою реконструкції. "Всебачуче Око" - зображення, що символізує всебачення Боже, виконана на мідній пластині в техніці карбування. Її передав у дар музею протоієрей Свято-Троїцького собору отець Андрій Москаленко.

За словами директора музею Костянтина Мешко, швидше за все, цей символ з'явився на дзвіниці в 1888 році, після перебудови собору майстром Олексієм Пахучим. Його можна побачити над воротами дзвіниці в трикутнику на фото 1990-х років. На жаль, зняту перед початком реставрації пластину неможливо повернути назад після закінчення робіт. Вона постраждала від дії часу і потребує реставрації та музейного зберігання.

Відео дня

Після реставрації новий експонат можна буде побачити в оновленій експозиції 2-го залу музею в розділі історії Присамарських святинь.