Священик Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ), капелан підрозділу "Золоті Леви Чорної сотні" Михайло Дзюба на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook заявив про те, що уніати повернуть всі стародавні храми, які були у власності УГКЦ.

"Ми здійснили це в Коломиї (Івано-Франківська область) і здійснимо на території Галичини і Закарпаття", - підкреслив він.

Як повідомляють "Українські новини", 20 жовтня ще один священик УГКЦ і капелан "Правого сектора" Михайло Забанджала опублікував у своєму блозі список неповернених уніатам храмів із Західної України.

Відео дня

Всього в переліку 110 храмів, які на даний момент належать УПЦ Київського Патріархату і Українській Автокефальній Православній Церкві.

Голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов прокоментував у себе на сторінці  Facebook цю новину:

"Як я розумію, маятник хитається в інший бік. Тепер уніати вирішили пред'явити претензії на храми розкольників та автокефалів. І думаю, що дуже швидко релігійні громади УПЦ КП та УАПЦ почнуть "переходити" до УГКЦ за схемою сільських референдумів. А законопроект 4128 (про вільну зміну підлеглості) дуже швидко допоможе їм у самоідентифікації. Доречі нещодавно синод так званої церкви Київського патріархату дуже просив Парубія прийняти з поміж інших законопроект 4128. А що виходить, що не для Вас хлопці він писався?"

Раніше заступник керівника відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ протоієрей Микола Данилевич заявив про те, що події в Коломиї зруйнували імідж УГКЦ як "зовні порядної конфесії".

"Гріш ціна всім розмовам про єдність, про "спілкування" між православними і греко-католиками, "про єдиність помісної церкви", про Київську церков і т. д. Ці ідеї і до того сприймалися досить стримано, а тепер все це Коломия помножила на нуль", - підкреслив священик. "Крім того, захоплення православного храму у Коломиї створило ще одну проблему у глобальному православно-католицькому діалозі, який зараз розвивається. Коротше кажучи, для УГКЦ тут програші на всіх фронтах".

Заступник голови відділу Зовнішніх церковних зв'язків УПЦ протоієрей Микола Данилевич вважає, що рейдерське захоплення Благовіщенського храму Української Православної Церкви є стратегічною помилкою і програшем для Української Греко-Католицької Церкви.

В УГКЦ заявили про намір після УПЦ забрати також храми автокефалів і УПЦ КП
В УГКЦ заявили про намір після УПЦ забрати також храми автокефалів і УПЦ КП