Фото: public domain

Американські журналіст Уолтер Айзексон у своїй праці, присвяченій життю Леонардо Да Вінчі, розкрив призначення незвичайної прозорої кулі в руці Христа на картині "Спаситель світу".

Як повідомляють "РИА Новости" з посиланням на "The Guardian", полотно "Спаситель світу" є єдиним творінням Да Вінчі, яке знаходиться у приватній колекції. У листопаді картину планують виставити на торги в аукціонному домі Сhristie's. Ціна картини - від 100 мільйонів доларів, що робить її найдорожчим полотном художника.

"Тверде скло або кристал, у формі кулі або об'єктива, створює збільшені, інвертовані і зворотні зображення. Але замість цього Леонардо намалював кулю так, наче це був порожній скляний міхур, який не заломлює і не спотворює світло, яке проходить крізь нього", - вважає Айзексон.

Відео дня

За його словами, якщо б Да Вінчі точно зобразив створювані склом спотворення, то долоня, зображена з задньої частини сфери, була б зменшеною або збільшеною. На думку журналіста це є дуже дивним, адже художник "був охоплений дослідженнями в області оптики і світла".

"Можливо, він таким витонченим чином намагався наділити Христа і його кулю чудотворними властивостями", - міркує Айзексон.

Довгі роки вважалося, що картина була написана одним з учнів Да Вінчі. Однак проведений в 2013 році аналіз підтвердив, що вона належить руці відомого художника.