Фото: aif.ru

Точна кількість релігій, які існують нині у світі, невідома. Їх кількість налічується від 400 до 5 000, в залежності від підходу автора до визначення релігії.

Як повідомляють "Аргументи і факти", релігії поділяють за кількістю богів, яким поклоняються послідовники: віра в безліч богів - політеїзм, а в одного бога - монотеїзм.

Одна з найбільш популярних класифікацій релігій - їх поділ на світові, регіональні та місцеві. Світові вірування об'єднують людей незалежно від їх національності, мови, громадянства. Такі релігії набули поширення на всіх континентах і в більшості країн світу, об'єднуючи великі спільноти послідовників. Згідно з російською релігієзнавчою традицією, до світових релігій відносять християнство, іслам і буддизм.

Відео дня

Національні релігії, навпаки, поширені переважно в межах однієї держави і мають послідовників серед представників однієї нації. Виникнення таких релігій нерозривно пов'язано з самою історією держави чи нації і процесом їх становлення. Найбільшою за кількістю послідовників національною релігією є індуїзм, його сповідують понад 90% індусів. У Китаї поширені конфуціанство й даосизм. Одними з найдавніших регіональних вірувань вважаються синтоїзм, поширений в Японії, й іудаїзм, більша частина послідовників якого живе в Ізраїлі, США та Канаді.

Місцеві релігії сповідують жителі певних географічних регіонів або представники окремих етнічних груп. Серед них, наприклад, вірування індійських племен і народів - груп корінного населення Латинської Америки, традиційні африканські релігії різних племен, релігія австралійських аборигенів.

АиФ.ги проконсультувалися з релігієзнавцем, керівником центру з вивчення проблем релігії та суспільства Інституту Європи РАН Романом Лукіним і представляють древо релігій. До нього увійшли світові, регіональні та місцеві релігії з роз'ясненням того, хто стояв біля їх витоків, де вони зародилися, кому поклоняються прихильники цих релігій, як вони це висловлюють і т. д. Також в інфографіці представлена актуальна статистика релігійного складу населення планети Земля.

false

"Аргументи і факти".