Фото: gazeta1.com

Макет парафіяльного костелу, який раніше знаходився на місці ЦУМу, встановили у Тернополі. Його розмістили на алеї навпроти універмагу, так він нагадуватиме про те, що колись у місті була велична споруда, з якої околиці Тернополя проглядалися на відстані 30 км, повідомляє тижневик "Номер один".

Під час монтажу макета на місці його встановлення робітники виявили артилерійський снаряд. Його вилучили, а під фундамент на щастя автори проекту заклали кілька монет.

Автором макета є Володимир Кріса, архітектором – Борис Солонін, живописцем та скульптором – Дмитро Мулярчук. Також його встановленню колектив завдячує меценатам та благодійникам.

Відео дня
2

Парафіяльний костел Матері Божої Неустанної Помочі було споруджено у 1908 році за проектом архітектора Теодора Маріана Тальовського. А ось дати руйнування храму краєзнавці становити не можуть. В архівах про це немає жодної згадки.

Останні дані про костел датовані 1954 роком. Після цього жодної інформації про храм немає, тож дослідники припускають, що його зруйнували у 1955 році.

"Щоденно над будівництвом костелу працювало 30 мулярів, 15 каменярів, 6 теслярів, 50 помічників та 25 дівчат. Завдяки цій праці було створено споруду висотою 69 метрів. З її вежі було видно околиці на відстані 30 км. Внаслідок Першої та Другої світових воєн храм було знищено. Він перетворився на руїну, а в 1959 році на його місці звели центральний універмаг", – розповідає автор ідеї встановлення макета Тарас Циклиняк.

Краєзнавець розповідає, що під час воєнних дій місто було майже повністю знищене. Всі будівлі зрівнялися на рівні другого поверху.