Фото: facebook.com/ Олена Черненко

У Чернігові археологи завершили перший етап розкопок на території Валу, в XVIII столітті тут розташовувалось монастирське подвір'я. 

Роботи тривали більше трьох тижнів і були дуже успішними: учасники розкопок знайшли господарські споруди, предмети побуту і прикраси ХІІ-ХV століть, повідомляє "112.ua" з посиланням на публікацію у Facebook керівника розкопок і викладача Чернігівського педагогічного інституту ім. Т. Г. Шевченка Олени Черненко.

2

Уламки візантійського келиха з розписом, порцелянової тарілки, скляні браслети, ножі, грузила від ткацького верстата, а також рештки печі для випалу вапна є дуже цінними з археологічного погляду.

Відео дня

"Найцікавіший об'єкт, на жаль, погано зберігся, - це піч для випалювання вапна (не плутати з вапняною ямою). Подібне виробниче спорудження в Чернігові виявлено вперше. Для Стародавньої Русі в цілому відомо всього кілька таких будівель. Засмучує, що збереження погане", - розповіла Олена Черненко.

3

За її словами, глинобитну піч використовували досить довго і ремонтували не менше 8 разів.

Також серед знахідок є записка з минулого на стінці амфори (графіті) та пружинні ножиці. Археологи зазначають, що такими речами у давнину могли користуватися лише заможні люди, бо вони були дуже дорогими.