Фото: 1tv.od.ua

Біля підніжжя Аккерманської фортеці археологи шукають вхід у старовинну мечеть, яка була побудована на місці молдавського православного храму.

Як повідомляє "Первый городской", процес лише розпочався, але під товстим шаром ґрунту вже знаходять цікаві артефакти - монети минулого тисячоліття й заморську кераміку.

Сантиметр за сантиметром археологи розкопують історію. Завдання вчених - дослідити розміри об'єкта й знайти до нього вхід. На шляху до мети археологи наштовхуються на різні артефакти.

Відео дня
1

«У нас вже є імпортна кераміка XV століття, привезена з Валенсії, є кераміка місцевого виробництва часів Золотої орди. Сьогодні ми знайшли четверту монету золото-ординського часу», - розповіла науковий співробітник інституту археології Національної академії наук України Ірина Тесленко.

Археологи проводять розкопки на ділянці 100 квадратних метрів, але реальні розміри старовинної мечеті невідомі. Вчені посилаються на архівні матеріали та напрацювання колег.

2

«Є зображення XVIII століття мечеті на цьому місці. Також на підставі розкопок, які частково торкнулися цієї споруди, мечеті та храму, які проводились у 1970-80 роках. Ця експедиція є продовженням тих, розпочатих інститутом археології досліджень», - сказав завідувач кафедри історії України Південноукраїнського національного педагогічного університету Андрій Красножон.

Частину знайдених артефактів передадуть у місцевий краєзнавчий музей, а на місці розкопок планують зробити окрему експозицію для туристів.

«Якщо до цього, проходячи повз цей об'єкт, ми просто розповідали і вказували на землю, то сьогодні оголятся частини стін, фасадів цієї мечеті й ми зможемо наочно показувати туристам об'єкт, який існував у той період», - повідомив в. о. начальника КП «Фортеця» Олександр Морозов.

Шукати мечеть і предмети старовини археологи планують до початку осені. Потім - будуть працювати зі знахідками та отриманими даними.