Фото: umanmuseum.blogspot.com

"Таємничий світ православної ікони" – під такою назвою в Уманському краєзнавчому музеї відкрили постійну експозицію іконопису та церковної атрибутики. Головне місце на виставці займає ікона, що оновилася сама – "Спаситель у темниці", повідомляється на офіційному сайті музею.

Головний зберігач фондів Уманського краєзнавчого музею 4 липня 2008 року помітила незвичайні процеси, що відбувалися з старовинною іконою із зображенням Іісуса Христа, яка зберігалась в фондосховищі.

Зображення стало яскравішим, склалося враження, ніби якась масна смолиста речовина стікала зверху до низу ікони, залишаючи чітке зображення.

Відео дня

За час спостережень за іконою наукові співробітники музею помітили, що спочатку яскраво проявилося обличчя, німб навколо голови Іісуса Христа, груди, багряниця (плащ) та бамбуковий посох. Пізніше з’явилися інші частини зображення, зокрема білки очей, елементи церковних літер і навіть листя на бамбуковій палиці.

Ікону "Жених Церкви" або "Спас у темниці" із канонічної серії "Муки Христові", написану невідомим художником на залізі (приблизно початок ХІХ ст.), яка є списком (копією) більш давньої ікони, було передано в краєзнавчий музей секретарем Уманського райвиконкому 11 лютого 1972 року при закритті православної церкви в с. Бабанка Уманського району.

На момент передачі ікона була в незадовільному стані: залізна дошка поржавіла з обох боків, фарба в багатьох місцях надулась маленькими пухирцями й настільки потемніла, що важко було роздивитись сюжет, а тим більше деталі малюнка.

Відповідно до Указу Президента України від 04.03.1992 року №125 "Про порядок передачі культового майна, що зберігається у фондах музеїв" ікона "Жених Церкви" з огляду та її стан та вигляд не була включена в списки для передачі до жодної з відновлюваних тоді церков Уманщини.

Після огляду ікони священики УПЦ та УПЦ КП були єдині у своїх висновках: ікона оновлюється. Церковнослужителі пояснили, що факти оновлення ікон в оселях віруючих православних християн та у православних храмах є непоодинокими, але випадок оновлення ікони у місці, де не проводяться молитви, є унікальними.

Мистецтвознавці музею працюють над відтворенням історії ікони, спостерігають за процесом відновлення, який дуже повільно продовжується.

Це явище викликало неабияку зацікавленість громадськості, тому ікона була виставлена в залі музею для огляду. За рік ікону оглянуло близько 30 тис. відвідувачів.

Така велика зацікавленість іконою призвела до рішення показати уманчанам та гостям міста найцінніший експонат із зібрання музею.

2

Поширеними та шанованими у православних є ікони Богородиці. На виставці представлено дві Богородичні ікони. Викликає зацікавленість ікона ХVІІІ ст. "Богородиця Тіхвінська" – копія чудотворної ікони відомої з ХІV ст.

Відвідувачі також можуть ознайомитися з іконами української іконописної школи.

23