Фото: jenskiymir.com

Фахівці з американського Університету Вандербільта з'ясували, як регулярне відвідування культових місць - церков, синагог і мечетей - впливає на довголіття. Про це повідомляють "РИА Новости".

Учені провели дослідження серед 5449 чоловіків і жінок у віці від 40 до 65 років. З них 64% регулярно приймають участь у богослужіннях. У підсумку, загальний рівень алостатичного навантаження був набагато вищий у тих, хто не ходить у храми.

Алостатичне навантаження, підкреслюють вчені, являє собою вимірювання різних чинників організму, в тому числі серцево-судинних (кров'яний тиск, ліпопротеїн з високою щільністю холестерину та гомоцистеїну), нутрициологічних і запальних (альбумін, С-реактивний білок) та метаболічного (співвідношення об'єму талії та стегон, глікованого гемоглобіну). Чим вище алостатичне навантаження, тим більше стреси впливають на організм людини.

Відео дня

"Результати нашого дослідження підтверджують загальну гіпотезу про те, що підвищена релігійність, обумовлена присутністю на богослужіннях, пов'язана з меншим стресом і довголіттям. ... Ми з'ясували, що якщо ви напружуєте свої духовні "м'язи", то це дійсно корисно для вашого здоров'я", - зазначає помічник голови університетського Центру чоловічого здоров'я, когнітивіст Марино Брюс.

Як зазначив учений, за рівнем впливу на організм, регулярне відвідування богослужінь йде слідом за такими факторами як освіта, матеріальний достаток, наявність медичного страхування та соціальної підтримки.