Фото: kiev.segodnya.ua

Купол дзвіниці Софії Київської почав протікати під час дощів. Зараз на ньому працюють четверо альпіністів, які відновлюють пошкодження, повідомляє "Сьогодні".

"Останні комплексні реставраційні роботи куполу проводилися в 1971 році, тоді замінили конструкції і навіть покриття купола, а в 2000 році робили перепозолоту, адже зазвичай таку процедуру проводять раз у 30-35 років. З тих пір ніяких робіт там не проводилося. Але останнім часом на куполі почали розходитися замки, через які всередину потрапляла волога. Робимо цей ремонт, щоб більше не було точкових затікань", - пояснив заступник директора з реставраційних та господарських робіт Нацзаповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко.

За його словами, четверо верхолазів працюють майже місяць на висоті понад 70 метрів, і більша частина робіт вже виконана. Кошти на ремонт виділено зі спецфонду заповідника - 196 тис. грн.

Відео дня
2

"Дах зроблений з міді, бо як тільки він нагрівається, замки трохи розходяться, через це ми змушені були майже всі їх обробити спецзасобом. З позолотою робити нічого не будемо, оскільки наші технологи розробили спецматеріал під колір позолоти, щоб оброблені ділянки не виділялися. Альпіністи завершать ремонтні роботи на куполі протягом тижня. Наскільки все якісно зробили, дізнаємося після початку сезонів дощів", - зазначив Кириленко.

Нещодавно дзвіницю трохи підремонтували і почистили сходи, а ще для безпеки відвідувачів були встановлені "антисуїцидальні сітки".