Фото: vezha.vn.ua

На Вінничині, у селі Мала Ростівка, місцеві жителі власними силами відбудовують козацький храм XVIII століття. З часом споруда настільки зруйнувалася, що легше було б побудувати нову. Однак місцевий фермер-меценат взявся за реставрацію понад 200-літньої церкви, повідомляє вінницький інформаційний портал "Вежа".

Дерев’яну Покровську церкву вирішили відтворити максимально автентично. Навіть залишили вцілілі балки, а зруйновані замінили міцним дубом. Реставрація храму ще триває, однак церква вже під куполом і прихожани вже ходять до храму.

Нині тут готують стіни під розпис, який збираються відтворювати – ледве видніється на стінах храму. Розписувати доведеться 140 квадратних метрів.

Відео дня

Церква відновлюється завдяки меценатству місцевого фермера. Однак за словами Чагівського сільського голови, Дмитра Грицая, фермер не хоче, щоб його рекламували. Серед озвучених причин – люди, на жаль, не вірять у благочинність за просто так. У той же час місцеві жителі долучилися до відновлювальних робіт. 

"Вона побудована в 1775-1776 роках. Є у нас такий місцевий краєзнавець Володимир Демчик, який досліджував це питання. Він живе і працює в Києві. Церква побудована в старому українському стилі, який і відновлюють", – сказав Дмитро Грицай.

Храм – це дерев’яний тетраконх із прибудованою (вже в єпархіальному стилі) дзвіницею. Такі храми часто зводилися козаками, тому церкву й називають козацькою. Робота над відновленням храму розпочалася ще влітку минулого року.

"У селі є два місця, де відчуваєш якесь піднесення. І це помічає багато людей. Одне з них – навпроти купола цієї церкви, а інше – за селом", – розповів Дмитро Грицай.