Фото: lutskrada.gov.ua

У Музеї волинської ікони 15 травня відкрили виставку «Небесне воїнство. Образи святих воїнів на волинських іконах ХVIІ-ХІX ст.». Це спільний проект музейних закладів Волині і Рівненщини – Музею волинської ікони та Державного історико-культурного заповідника міста Острога, повідомляється на сайті Луцької міської ради.

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк та завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва детальніше розповіли про виставку "Небесне воїнство", на якій представлені 20 ікон ХVIІ-ХІX століть, які репрезентують традицію іконографії святих воїнів.

Образи демонструють як високу майстерність авторів, так і народний іконопис. Культ святих воїнів поширився на території України з часу Київської Русі, про що свідчать найдавніші пам’ятки сакрального мистецтва. Українські князі у хрещенні найчастіше обирали собі імена святих звитяжців, зводили на їх честь храми.

Відео дня
2

Чи не найбільше українці шанували Святого Георгія Переможця та Архістратига Михаїла. У центрі уваги були святі Дмитрій і Євстахій та перші українські святі воїни-страдники Борис і Гліб.

Прославляючи святого Георгія, волинські іконописці найчастіше зверталися до теми «Чуда про змія», яка втілювала ідею мужності й героїзму заради святої віри, була символом перемоги добра над злом та християнства над язичництвом. Така традиція була пов’язана з народною уявою про святих, що перемагають сили зла, а також з героїчними подіями українських козацьких визвольних воєн ХVІ – ХVІІ ст. Ікони Георгія Переможця об’єднані стилістичними особливостями, у яких легенда про Змієборця інтерпретується з характерним фольклорним звучанням.

Маючи багато спільних рис в іконографії та символіці, кожен з експонованих на виставці образів має свої характерні риси. Серед інших вирізняється декілька ікон Острозької іконописної майстерні, яка функціонувала упродовж першої половини XVIII століття. Ці твори наділені яскраво вираженими своєрідними психоемоційними рисами.

Виставка надає унікальну можливість у єдиному просторі побачити давню художню спадщину Великої Волині, осмислити і відчути своєрідність церковного мистецтва.