Фото: cherkasy-orthodox.com.ua

У річницю Чорнобильської трагедії, 26 квітня, у Черкасах відбулося освячення нового храму на честь ікони «Чорнобильський Спас». Храм зведено поблизу кафедрального Свято-Михайлівського собору та хреста у пам'ять жертв українського Голодомору, повідомляє прес-служба Черкаської єпархії УПЦ.

Ікона

Ця подія зібрала величезну кількість людей, чия доля так чи інакше пов'язана з Чорнобильською трагедією. Серед присутніх можна було бачити ветеранів-ліквідаторів аварії, інвалідів, членів сімей чорнобильців.

"Важко осягнути значення цієї події, яка сьогодні відбулася. Це перший на Черкащині святий храм, де не згасне молитва за тих, хто віддав своє життя, рятуючи світ від жахливої ядерної катастрофи, за тих, хто розплатився за чужу недбалість своїм здоров'ям, за тих, над ким зависла загрозу життю сьогодні внаслідок радіації. Через такі страшні трагедії Господь намагається врозуміти людей, навернути їх до щирого каяття, але, на жаль, не всі хочуть врозумлятися, не всі поспішають до Бога", – сказав митрополит Софроній.

Відео дня

Першу Божественну літургію у цьому храмі звершив владика Іоанн, вікарій Золотоніський, який сам є учасником ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

"За сьогоднішньою молитвою я пригадав наш загін ліквідаторів: з 11 чоловік залишилося лише три. Я згадав мужніх воїнів, пожежників, які кидалися у заражену радіоактивну воду, траншеї, робили неможливе, щоби запобігти повторенню другої Хіросіми. Я згадав тих простих людей, які в одну мить опинилися біженцями, змушені були полишити рідні оселі, землю: багато з них померли не тільки від радіаційного випромінювання, а й від того, що їх серце просто не витримало цієї розлуки", - сказав він.

Після Божественної літургії від храму у бік пам'ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи, що встановлений у центрі Соборного парку, рушила хресна хода. Біля меморіалу владика Іоанн разом з духовенством кафедрального Михайлівського собору відслужив панахиду.