Фото: Музейний простір

До Музею Волинської ікони повернувся з реставрації винятковий твір доби бароко - ікона «Христос у потирі», яка датується 1737 роком. Про це повідомляє ВРД НСТКУ.

У Луцьку презентували унікальний твір сакрального мистецтва, що відображає Таїнство Євхаристії. 

"Ті художники, які зображали цей момент, вказали, що в чаші, якою причащають у храмі, в потирі, ми бачимо хліб, просфору і вино, а невидимим чином там перебуває Сам Бог. Спаситель промовив: “Хто їстиме Моє Тіло і питиме Мою Кров, той в мені перебуватиме і Я в ньому, і Я воскрешу його в останній день”, - розповів голова просвітницького відділу Волинської Єпархії УПЦ протоієрей Валентин Марчук.

Відео дня

Унікальність твору в поєднанні двох сюжетів на одній площині: Таїнство Причастя  у центрі композиції та поряд деталі, що розповідають про останні дні земного буття Христа, Його страждання і смерть.

"Ми бачимо бич і різки, і стовп, до якого прив’язували Іісуса Христа. Надзвичайно цікаво вирішив момент страсної дороги наш волинський іконописець, хресної дороги. Ми бачимо скривавлену стопу, яка втілює муки і страждання Іісуса Христа під час того, як Він ніс хрест по хресній дорозі", - зазначає директор Музею Волинської ікони Тетяна Єлісеєва.

Дослідження науковців виявили, що ікона була двічі реставрована: у ХІХ столітті та в середині ХХ. Історія її надходження до фондів Волинського краєзнавчого музею невідома. Відтепер ікона «Христос у Потирі» розміщена в постійній експозиції Музею Волинської ікони.