Фото: day.kyiv.ua

Майже сто пасхальних сувенірних яєць представлено на виставці у луцькому Музеї волинської ікони, повідомляє газета "День".

Автор робіт – мешканець Володимира-Волинського Анатолій Бойко. Роботи вражають не лише своєю красою, а й тим, що виконані людиною, котра є військовим інвалідом (мав травму лівої руки), проте творить рукотворні дива.

Анатолій освоїв 17 технік народного мистецтва – в’язання, вишивку, різьблення по яєчній шкаралупі, живопис, інкрустацію, кування по кольорових металах та ін. Найулюбленішим видом творчості він називає писанкарство, яке з давніх часів різноманітними оберегами-знаками було життєстверджуючим символом християнської віри.

Відео дня

Починаючи з 2009 року,  займається декоруванням яєць. Майстер декорує яйце у сучасному мистецькому стилі і замість воску та фарб використовує метал. Техніку кування по яєчній шкаралупі та вирізьблення Анатолій Бойко освоїв самостійно. Для роботи майстер використовує курячі, індичі, качині, гусячі, перепелині та страусині яйця. Перед роботою яйце видуває, миє, просушує. Обковує яйця міддю, латунню, алюмінієм і сріблом, а потім вирізає все зайве. Такі ювелірні роботи виконує бор-машиною або алмазним буром. Деякі сувенірні яйця прикрашає бурштином, малахітом, агатом, обсидіаном, бірюзою та яшмою.

Його колекції експонатів з яєчної шкаралупи, оздобленої металом, не має аналогів у світі. Його ім’я занесене у національний реєстр рекордів України. Роботи волинського майстра є у поціновувачів прекрасного в Англії, США, Японії, Канаді, Іспанії, Польщі, Німеччині.

Страусині яйця йому привозять з-за кордону, навіть з Австралії,  з місць, де страуси гуляють на волі. Бо ті, яких утримують у вольєрах, зокрема, й на Волині, мають яйця з крихкою шкаралупою.