Фото: Тетяна Пришляк / facebook.com

У селі Гвізд Надвірнянського району на Івано-Франківщині дерев’яну церкву перекривають в давній традиційний спосіб – ґонтою. Про це повідомляє "Гилицький кореспондент" з посиланням на сторінку у Фейсбук депутата Надвірнянської райради Тетяни Пришляк.

"Не блискуча бляха, не позолота, а просмолена ґонта (або ґонт), як традиційне покриття для наших гуцульських церков. В такий спосіб перекривали дах, підашшя, куполи, дзвіницю в дерев’яних храмах нашої місцевості", - пише на своїй сторінці у Фейсбук Тетяна Пришляк.

2

Також вона відзначає, що одним із головних ініціаторів саме такої реставрації був настоятель храму отець Іван Гедзик. Адже це відновлення історичного вигляду церкви Успіння Пресвятої Богородиці, яка збудована ще в 1739 році. Існують версії, що храм колись перенесли з Манявського Скита. Дата освячення храму вирізьблена на одвірку.

Відео дня

"Раніше церква була вкрита бляхою і через це зазнали суттєвих руйнувань дерев'яні перекриття та стіни. Отець Іван каже, що не так легко було переконати сільську громаду реставрувати храм саме в такий спосіб. Люди хотіли позолоти та блиску. Але мудрість, виваженість та неабиякий авторитет священика допоміг громаді прийняти правильне рішення", - розповідає Тетяна Пришляк.

Також вона розповіла, що над покрівлею даху працюють Косівські ґонтарі. Весь необхідний матеріал, спеціально оброблений мастилом, вже акуратно поскладений під храмом.

"І як Бог поможе, то на Великдень парафіяни Церкви Успіння Пресвятої Богородиці в селі Гвізд освячуватимуть паски біля свого відреставрованого храму з новим дерев'яними традиційним покриттям - ґонтом", - підкреслила вона.