Фото: vedomosti-ua.com

У знаменитому храмі на Андріївському узвозі закінчили реставраційні роботи. 10 років внутрішніх робіт позаду, тепер архітектурний шедевр Бартоломео Растреллі - Андріївська церква доступна у всій красі для киян і гостей міста. Про це повідомляє «Ведомости-Украина» з посиланням на «Український бізнес-ресурс».

Андріївська церква, що входить до Списоку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО і каталогу «1000 чудес світу», з 2007 року вважалася аварійною.

Через особливості рельєфу Андріївського узвозу будівля церкви буквально розходилося по швах, а деталі інтер'єру потребували термінової реставрації. Зміцнювати пагорб біля Андріївської церкви почали тільки в 2009 році.

Відео дня
Фото: vedomosti-ua.com

У 2010-2012 роках проведена гідроізоляція паперті і стилобатній частині храму. Через підготовку до Євро-2012 ремонтно-реставраційні роботи призупинялися.

І тільки в кінці 2015 року реставрацію відновили. Зокрема, була вирішена проблема зі сходами, що ведуть до храму.

Фото: vedomosti-ua.com

"Однією з головних конструктивних проблем Андріївської церкви були чавунні сходи. Сходинки, покладені на бетонну основу, постійно прогнивати через застій і замерзання води під ними. Зараз же вони лежать не на традиційному розчині, а на опорах, під якими є простір", − розповів головний інженер об'єкта Ігор Устименко.

На чотирьох башточках церкви відновлено 60% занепалої ліпнини. У даний момент залишилися незавершеними оздоблювальні роботи на стіні, що виходить на Андріївський узвіз, штукатурно-малярні роботи всередині церкви, реставрація підлоги і вхідного тамбура, живопису, архітектурно-декоративних елементів ліпнини, іконостасу, розчищення та часткове відновлення позолоти.

Фото: vedomosti-ua.com

39 дивовижних масляних ікон XVIII століття на іконостасі будуть оброблені спеціальною речовиною, що захищає від зношування. Зараз же всі зусилля реставраторів направлені на порятунок найбільшою монументальної композиції в Андріївській церкві – картини середини XIX століття українського художника Платона Бориспольця "Проповідь Апостола Андрія".