Фото: vikna.if.ua

У другий день Великого посту, 28 лютого, у Галичі на Івано-Франківщині відкрили виставку «Давня галицька плащаниця». На ній представлені 19 унікальних плащаниць, що датуються кінцем XVIIІ – першою половиною ХХ століть, інформують ”Вікна”.

Впродовж цілого місяця співробітники науково-освітнього відділу Національного заповідника «Давній Галич» працювали в релігієзнавчо-пошуковому експедиційному загоні з вивчення, збору, фіксації та обліку давніх сакральних речей у галицьких храмах.

Результатом експедиції стала  виставка «Давня галицька плащаниця», яку відкрили у картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич».

Відео дня

Серед збірки переважають три основні типи іконографії ремісничого виконання від манери примітивізму до академізму, українського бароко чи декоративного розпису.

Як відомо, обряд поклоніння плащаниці, який відбувається у Велику П’ятницю і Суботу відтворює історичну подію та символізує вшанування тіла Христового, тобто похорон Спасителя. Вірні біля плащаниці пригадують постаті святих жінок, святого Івана Богослова, Йосифа з Ариматеї та Никодима, які прийшли покласти до гробу тіло Христа. З плащаницею пов’язані глибокі емоційні переживання страстей і смерті Ісуса заради спасіння людства.

Виставка працюватиме до 4  квітня, щоденно з 9.00 до 17.00. За адресою: місто Галич, вулиця І.Франка, 3.