Фото news.pn

Вилучений стародрук «Апостол» не належав Національній бібліотеці України імені В.І.Вернадського, і на даний час невідомий його справжній власник.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу в СБУ повідомив керівник Головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук.

Відео дня

Він нагадав, що цю книгу, датовану 1637 роком, було вилучено на митному посту «Плетенівка» 16 листопада під час спроби вивезти її громадянином, який слідував з Харківської області в Росію.

Остафійчук зазначив, що цей громадянин мав доручення від замовників вивезти стародрук на територію Росії. Також він додав, що у слідства є припущення, що ця книга могла бути у колекції когось із українських високопосадовців, які майже три роки тому залишили Україну. Але в свою чергу, вони також її придбали незаконно.

Фото news.pn

«Ця людина виїжджала в Білгородську область, де отримала замовлення на вивезення цієї книги. Ми допускаємо, що ця книга має відношення до певних осіб, які виїхали з України кілька років тому. Ми сподівалися, що ця книга - це та сама, яку викрали з бібліотеки Вернадського. Але це не вона, тому що на ній немає бібліотечних відміток, тому, очевидно, вона з якоїсь приватної колекції і потрапила туди теж з якихось державних архівів», - розповів представник СБУ.

За його словами, СБУ рекомендуватиме по завершенню слідства передати «Апостол» до бібліотеки ім. Вернадського, але це вирішуватиме суд.

Остафійчук повідомив, що на сьогодні ніхто з державних установ чи приватних колекціонерів не звертався з цього приводу.

В СБУ також зауважили, що на стародруці немає жодних екслібрисів, або інших позначок, за якими можна було б встановити, хто ним володів.

Як повідомляв УНІАН, 16 листопада голова СБУ доповів президенту Петру Порошенку, що правоохоронці у пункті перетину кордону ”Плетенівка” у Харківській області затримали кур`єра при спробі вивезення до Росії стародруку ”Апостол”.

Книга попередньо датується XVII століттям.