39% віруючих українців — це парафіяни УПЦ.

Такі дані надала 23 листопада 2016 року соціологічна фірма «Юкрейніан соціолоджі сервіс»  при Інституті соціології НАН України у результаті соцопитування «Релігійне життя України (вересень 2016)», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Компанія «Юкрейніан соціолоджі сервіс» з’ясовувала який рівень релігійності та конфесійної структури громадян України, яке ставлення віруючих основних конфесій та інших категорій громадян до створення Єдиної Помісної Православної церкви в Україні, а також як ставляться віруючі та інші категорії громадян до обмеження діяльності Української Православної Церкви та Хресного Ходу в липні 2016 року.

Відео дня

Звіт про проведене дослідження оприлюднив вчора під час прес-конференції в УНІАН Олександр Вишняк, керівник фірми «Юкрейніан соціолоджі сервіс», завідувач відділу соціально-політичних процесів Інституту соціології НАН України.

В ході опитування віруючими себе назвали 70% респондентів, 67% з них точно визначили до якої конфесії належать. Потрібно відзначити, що рівень конфесійної самоідентифікації в Україні за останні п’ять років значно зріс (з 50% в 2003 році до 67% — в 2016 році серед номінативних віруючих).

Згідно даного соціологічного опитування,  39% віруючих — це віряни УПЦ. Соціологи підтвердили, що найбільш численною конфесією країни є Українська Православна Церква (на чолі з Митрополитом Онуфрієм).

У той час, як до «Київського патріархату» відносять себе 25% віруючих, до УГКЦ – 21%.

Дослідження проводилось з 3 по 17 вересня 2016 року соціологічною фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс». За національною стратифікованою квотною вибіркою було опитано 2001 респондента в усіх областях України з відповідною чисельністю населення 18+, а також у Криму, Севастополі та в окремих районах Донецької області, які не контролюються владою. Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2.