70,6% українців вважають себе вірянами, 13,2% відповіли, що не вірять у Бога.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження на тему: «Релігійне життя України», які оприлюднив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН керівник фірми «Юкрейніан соціолоджі сервіс», завідуючий відділом Інституту соціології НАН України Олександр Вишняк.

За його словами, не можуть визначитись у цьому питанні 16,2% респондентів.

Відео дня

«Дослідження показало, що рівень релігійності відрізняється. Так, у різних регіонах Західної України заявляють, що вірять у Бога від 90 до 97% респондентів. Найнижчий рівень релігійності спостерігається у Києві та Центральній Україні. 51% киян та жителів центральної України заявляють, що вони вірять у Бога», - повідомив Вишняк.

Він також зазначив, що не всі громадяни, які називають себе побожними, належать до певних конфесій та Церков. 

«Рівень конфесійної визначеності в Україні був довгий час досить невисоким. Дослідження 2003-2010 років показувало близько 50%. Тобто серед тих 70%, які назвали себе віруючими, лише половина були конфесійно визначеними… За останні 5 років рівень конфесійної визначеності з певних причин почав зростати. У нинішньому дослідженні дві третини номінативних віруючих заявили, що належать до певних конфесій та Церков», - зазначив соціолог.

За його словами, рівень конфесійної визначеності у західних областях найвищий – від 86,5% до 93%, а найнижчий – у південних та південно-східних областях: 43%-48%.

«Найчисельнішою конфесією за часткою віруючих серед тих, хто конфесійно визначений та вірить у Бога, є Українська Православна Церква на чолі з митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм, яка охоплює 39,4% віруючих. 

Особливий феномен у даному дослідженні виявили у Криму. Після того як ми провели дослідження, виявилось, що дві третини кримчан на запитання, до якої конфесії вони відносяться, сказали, що до іншої, а не до тих, які були у картці основних конфесій України. Звичайно, що у дослідженні не було представлено РПЦ на чолі з патріархом Кирилом. Але вони записували у розділ «Інші конфесії» РПЦ. Тобто, ситуація у Криму така, що навіть УПЦ МП називати віруючі не хочуть, а називають РПЦ, хоча у Криму досі діють парафії УПЦ», - повідомив Вишняк.

Опитування також показало, що другою за часткою вірян є Українська Православна Церква (Київського патріархату), яка охоплює 25,3% усіх конфесійно визначених; на третьому місці – Українська греко-католицька церква – 21,3%, на четвертому – Українська автокефальна православна церква – 4,6%.

Дослідження проводилось з 3 по 17 вересня 2016 року соціологічною фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс». За національною стратифікованою квотною вибіркою було опитано 2001 респондента в усіх областях України з відповідною чисельністю населення 18+, а також у Криму, Севастополі та в окремих районах Донецької області, які не контролюються владою. Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2.