Фото vedomosti-ua.com

У Білгород-Дністровському районі Одеської області сьогодні відбувається 7-й Всеукраїнський болгарський собор (зібрання). 

Як повідомили УНІАН у Асоціації болгар України, яка є організатором заходу, цей собор приурочений до 25-річчя Незалежності України і вважається головним соціально-культурною подією діаспори.

У старовинній Аккерманській (Білгород-Дністровської) фортеці, за попередніми даними, зібралося близько 10 тис. чоловік. Мета заходу - збереження та розвиток традицій, примноження історичних, культурних та освітніх досягнень болгарського етносу в Україні.

Відео дня

Відзначається, що в програмі собору - театралізовані вистави за участю кукерів – болгарських карнавальних героїв, гала-концерт 50 народних ансамблів України, Молдови і Болгарії, демонстрація болгарського декоративно-прикладного мистецтва та дегустація болгарської національної кухні, змагання воїнів-богатирів. 

Серед гостей собору - депутати Європарламенту, Верховної Ради України, Народного зібрання Болгарії, керівники дипломатичних представництв, глави регіонів України і Молдови, представники національно-культурних об`єднань Одещини, а також зірки української і болгарської естради Катерина Бужинська, Веселін Марінов та Ілія Луков.

Президент України Петро Порошенко у привітанні учасникам, гостям та організаторам Всеукраїнського болгарського собору зазначив, що цей захід об`єднує болгарську громаду, сприяє збереженню її історичної і духовної спадщини, етнічної самобутності.

«Болгари України по праву займають одне з провідних місць в нашій багатонаціональній сім`ї. Сьогодні ваша самовіддана праця є вагомим внеском у розвиток нової європейської держави. Щиро вдячний вам за патріотизм і послідовну державну позицію», - йдеться у привітанні, обнародуваному на сайті глави держави.