Фото operkor.wordpress.com

В Одесі сьогодні, 31 серпня, в день 30-ї річниці аварії пасажирського лайнера «Адмірал Нахімов» вшанували пам`ять жертв трагедії.

Як передає кореспондент УНІАН, на Одеському морському вокзалі зібралися пасажири останнього рейсу лайнера, моряки, які залишилися в живих, а також родичі загиблих.

Відео дня

Всього в заході взяли участь до 100 осіб. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам`ять жертв морської катастрофи, поклали квіти до меморіальної плити, встановленої на будівлі морського пасажирського комплексу Одеського порту.

«Тридцять років тому сталася трагедія, яка забрала сотні людських життів, у тому числі й 23-х дітей. Ми повинні пам`ятати про неї ще й тому, що це - гіркий урок того, до чого може призвести звичайна людська недбалість. Море не вибачає байдужості, бездіяльності, всього того, що категорично не можна допускати, керуючи таким транспортним засобом, яким є судно. Тому наша організація щороку збирається тут 31 серпня, вважаючи своїм обов`язком пом`янути загиблих, вшанувати їх пам`ять, висловити співчуття їхнім родинам», - сказав голова організації ветеранів флоту ЧМП, член правління Асоціації морських капітанів Одеси Олег Пастернак.

Довідка УНІАН. 31 серпня 1986 року о 23.20 найбільший пасажирський пароплав «Адмірал Нахімов» зазнав аварії і затонув, зіткнувшись у Цемеській бухті з вантажним судном, балкером «Петро Васєв».

Це сталося за 15 км від Новоросійська (РФ), на відстані 4 км від берега. Загинуло 423 з 1234 осіб, що пенребували на борту пароплава, - представники майже всіх республік колишнього Радянського Союзу. Згідно з офіційними даними, більш як половина від загальної кількості загиблих пасажирів і членів екіпажу - громадяни України.

Обидва згаданих судна входили до складу Чорноморського морського пароплавства, портом їх приписки була Одеса.

У лабіринтах затонулого пароплава, що лежить на дні Цемеської бухти, досі покояться останки 65 осіб, яких не змогли підняти у дні пошукових робіт 1986 року.