Фото mfa.gov.ua

23 серпня у країнах Європейського Союзу пройде загальноєвропейський День вшанування пам’яті жертв всіх тоталітарних та авторитарних режимів.

У цьому зв’язку перший віце-президент Європейської комісії Франц Тіммерманс, єврокомісари Вєра Юрова та Тібор Наврачіч виступили сьогодні у Брюсселі зі спільною заявою, передає власний кореспондент УНІАН.

Вони нагадали, що 23 серпня 1939 року нацистська Німеччина і Радянський союз підписали пакт Молотова-Ріббентропа. «Це поклало початок одному з найпохмуріших періодів в новітній історії нашого континенту, який при тоталітарних режимах приніс депортацію, тортури та вбивства десятків мільйонів людей. У той час, коли закінчення Другої світової війни ознаменувало поразку нацистського режиму, багато європейців Центральної та Східної Європи продовжували страждати від інших тоталітарних режимів», - заявили європейські високопосадовці. 

Відео дня

Представники Єврокомісії наголосили, що завтра, через 77 років після підписання пакту, в Європі будуть вшановувати пам`ять всіх жертв тоталітарних та авторитарних режимів, «які у 20 столітті нанесли Європі шрами». «Загальноєвропейський День пам`яті жертв тоталітарних та авторитарних режимів зберігає живу пам`ять про жертв і віддає їм належне. Це поминання також допомагає нам згадати уроки, вивчені з цього темного розділу у європейській історії», - зазначили вони.