Федор Конюхов. Фото: РИА Новости

Знаменитий мандрівник-священик УПЦ Федір Конюхов та перший віце-президент Російського географічного товариства Артур Чилінгаров мають намір стати першими людьми, які здійснять занурення в жолоб Тонга в Тихому океані, який є другим найглибшим місцем на Землі, повідомляє РИА Новости.

"Найглибша (точка Світового океану) Маріанська западина, але є ще Тонга, туди ніхто ніколи не занурювався. Була лише одна спроба, американці нещодавно спустили свій безпілотний апарат, і він пропав там. Це вважається складніше, ніж Маріанська западина... і ми хочемо з Артуром Миколайовичем зануритися", – сказав Конюхов.

Жолоб Тонга знаходиться у Тихому океані, його найбільша глибина становить 10,9 тисячі метрів, що є найбільшою глибиною світового океану в Південній півкулі і другим за глибиною місцем на землі після Маріанської западини.

Відео дня

Як раніше повідомив Конюхов РІА Новини, він разом з Чилінгаровим має намір в 2019 році вивчити Маріанську западину, точно вимірявши її глибину на підводному апараті. Маріанська западина — океанічний жолоб на заході Тихого океану, найглибший з відомих на Землі, його глибина перевищує 11 кілометрів. Населені батискафи занурювалися на дно западини в 1960 і 2012 роках.

В кінці липня Конюхов встановив світовий рекорд кругосвітньої подорожі на повітряній кулі "Мортон". Йому вдалося завершити навколосвітку трохи більше ніж за 11 днів. Попередній рекорд належав американцеві Стіву Фоссету, який обігнув планету на повітряній кулі за 13 днів. За час подорожі Конюхов встановив ще кілька рекордів, зокрема рекорд висоти польоту, який склав 10600 метрів (більше 11 тисяч метрів за показаннями приладів в гондолі).