Ікони XVII ст. Фото: press-centr.com

У церкві у с. Великі Грибовичі під Львовом знайшли ікони з іконостасу XVII ст., які до цього часу вважалися втраченими. Науковці припускають, що їхнім автором є львівський маляр Федір Сенькович, роботи якого майже не збереглися до нашого часу.

Про це у коментарі ІА ZIK повідомила кандидат мистецтвознавства Мар’яна Пелех, яка досліджувала іконостас у Великих Грибовичах.

Вона зазначила, що під час дослідження знайшла післявоєнну світлину цього іконостасу в архіві Національного музею. На знімку було 14 пророків. Зараз ж у храмі лише шість пророків: два картуша по два пророки і два по одному. Дослідниця почала розпитувати отця і старших парафіян про частини іконостасу, яких не вистачає, однак ті нічого не знали.

Відео дня

Пошуки зрушили з мертвої точки завдяки польській дослідниці Агнєжці Ґронек, яка працює над публікацією рукопису видатного львівського мистецтвознавця польського походження Мечислава Ґембаровича. У своїй праці 1962 року він пише про іконостас, який знаходиться у Великих Грибовичах.

М. Пелех зазначила, що іконостас спочатку знаходився в Успенській церкві, яка була єдиним українським храмом у середмісті Львова.

«Чому цей іконостас такий відомий? Є документи про те, що братчики багато заплатили за іконопис Федіру Сеньковичу і Миколі Петрахновичу. Усі шукали цей іконостас дуже довго. Власне, Мечислав Ґембарович ідентифікував його у храмі у Великих Грибовичах. Ґембарович говорив, що, ймовірно, ікони заховані за іконостас. Там подумали, що краще сховати його, ніж спалити», – пояснила М. Пелех.

Таким чином вдалося віднайти втрачений картуш із іконами двох пророків. На думку М. Пелех, там зображені пророки Даниїл і Міхей.

«Вірогідно, що автор цих ікон Федір Сенькович, бо Микола Петрахнович мав інший стиль – більш гостріший, динамічний з більш контрастними формами», – зазначила вона.