У рамках ІІ-го Міжнародного фестивалю мистецтв "Анна Київська Фест" у виставкових залах галереї "Хлібня" 17 червня відкриється виставка живопису Катерини Косьяненко "Графіті для Анни", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на І-pro.kiev.ua.

Графіті (походить від італ. grafficare - дряпати, дослівно «надряпані») - одна з давніх технік настінного малярства, випадкові написи і малюнки на стінах будинків. Сучасні графіті - специфічні тексти та малюнки, досить агресивна урбаністична субкультура, саме це поняття найбільш відоме сучасному глядачеві. Всесвітньо відомі графіті Софійського собору Києва (11 ст.) - це написи та малюнки, залишені священиками та відвідувачами (збереглося понад 300).

Живописний проект "Графіті для Анни" київської художниці Катерини Косьяненко виник під впливом давніх текстів та фресок Софійського собору, він містить у собі візуальні послання у вигляді зображень та стилізованих текстів, близьких за стилем до зображень Софійського собору Києва.

Відео дня

Віднайдено і автограф київської княжни Анни Ярославни. Він розташований в арці – переході між центральною навою та приділом Анни та Іоакима, на зображенні св. Пантелеймона. Цей автограф також став певним каталізатором мистецького проекту, здійсненому художницею до київського заходу "Анна-фест 2016".

Живописна серія "Графіті для Анни" є візуальним діалогом між давниною та сьогоденням, апелюванням до давніх часів з їх високими духовними мистецькими зразками, зокрема, мозаїкам та фрескам київського Софійського собору.

Незвичний формат базових робіт проекту – видовжені вузькі горизонтальні полотна - багатофігурні чи пейзажні фризи, на яких розгортаються живописні сюжети. Вкраплення невеликих уявних портретів, поодиноких зображень доповнюють експозицію, присвячену Анні Ярославні.