У Сумах за участі делегації із Польщі урочисто відкрили вулиці Люблінську та Іоанна Павла ІІ, які з’явилися в обласному центрі відповідно до розпорядження міського голови «Про перейменування топонімів м. Суми» в знак прихильності до польського народу.

Як передає кореспондент УНІАН, урочистості розпочалися спільним молебнем священників Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Греко-Католицької Церкви в костелі Благовіщення Пресвятої Діви Марії за участі Генерального Консула Республіки Польща в м. Харків Януша Яблонського, віце-консула Генерального Консульства Республіки Польща в місті Харків Яна Здановського, сенатора Республіки Польща Гжегожа Печкиса, депутата Ради міста Люблін Збігнєва Юрковскі та посадовця Канцелярії Президента міста Люблін Юзефа Гусажа.

Польські гості та міський голова Сум Олександр Лисенко поставили лампадки до молодих дубів, які були посаджені поруч із костелом у пам`ять про закатованих в Катині польських воїнів.

Відео дня

«Сумська громада виказує свою прихильність до братського польського народу. Я переконаний, що наша співпраця з кожним роком лише поглиблюватиметься, а її результати будуть корисними для обох міст. Саме тому хочеться подякувати за те, що ви всіляко підтримуєте нас у цей нелегкий для нашої країни час», - зазначив під час відкриття вулиць мер Сум Олександр Лисенко.

Учасники урочистостей віддали шану полеглим в зоні проведення антитерористичної операції сумчанам, які знайшли свій останній спочинок на Центральному цвинтарі на Алеї почесних громадян, а також поклали квіти до підніжжя Меморіалу Війська Польського, де поховані солдати, які померли у військовому шпиталі у період з 21 лютого 1941 року до 25 червня 1945 р.

«Особливо приємно усвідомлювати, що в Сумах шанують і польську історію, підтвердженням цього є дві вулиці, які ми сьогодні відкриваємо», - зазначив Печкис.

На кожній із вулиць, які урочисто відкрили в Сумах, встановлено відповідні пам’ятні знаки у вигляді великих кам’яних брил із прикріпленими до них табличками.

Польські гості також взяли участь у святковому концерті членів польської діаспори, присвяченому річниці проголошення Конституції Польщі та відкритті фотовиставки «Польща очима сумчан».

Як повідомляв УНІАН, на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» було видане розпорядження міського голови від 19.02.2016 р. №43-Р «Про перейменування топонімів м. Суми». Відповідно до цього розпорядження в м. Суми з’явилися вул. Люблінська та вул. Іоанна Павла ІІ.

Довідка УНІАН. Починаючи з 2007 р. між м. Суми та його польськими партнерами містами Люблін та Гожув Вєлькопольський почалось впровадження якісно нових проектів, які були спрямовані на обмін управлінським досвідом між посадовими особами органів місцевого самоврядування. 1 жовтня 2013 р. під час офіційного візиту до м. Люблін було підписано Угоду про партнерську співпрацю між містами Суми та Люблін на безстроковий термін. 

Папа Римський Іоан Павло II був покровителем м. Люблін, яке є містом-побратимом м. Суми.