г

15 грудня в Дніпропетровську, у Національному історичному музеї імені Яворницького, відкрилась виставка «Новорічні історії», яка розповідає про новорічно-різдвяні традиції України, повідомляє Радіо Свобода.

Співробітники музею реконструювали чотири помешкання різних епох у передноворічний та різдвяний час: традиційну українську селянську хату, дворянську вітальню (ХІХ століття), будинок німецького колоніста (початок ХХ століття) та радянську квартиру (60-ті роки ХХ століття).

Фахівці не тільки відтворили інтер’єри цих осель в очікуванні свята за допомогою музейних предметів, а й «накрили» святкові столи, виставивши на них типові страви, напої, посуд, а також вбрали ялинки, характерні для різних осель: з яблуками та горіхами – німецьку, з пряниками та паперовими ангелами – дворянську, зі скляними іграшками – радянську, а також виготовили великого дідуха зі збіжжя, такого, якого ставили на Різдво українські селяни.

Відео дня

«Ці інтер'єри розповідають у хронологічній послідовності, коли і як формувалися основні новорічні та різдвяні традиції, які на сьогодні існують в Україні. У новорічній виставці використано понад тисячу музейних предметів», – розповіла старший науковий співробітник музею Алла Москалець.

На виставці представлені меблі, посуд, картини, рушники, ялинкові прикраси, побутові предмети кінця ХІХ – середини ХХ століття. Експозицію доповнюють десятки вітальних ретро-листівок різних років.

Велику частину виставки також присвятили вінтажним ялинковим прикрасам. Музейники кажуть, що дорослим відвідувачам вони допоможуть поринути у світ свого дитинства, дітям – розкажуть про життя та мрії їхніх предків.