л

Відомий український історик Володимир Сергійчук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка презентував у Києві книжку «Андрей Шептицький» із серії «Українські державники». Про це повідомляє ugcc.ua.

Автор пояснив, чому він відніс митрополита Андрея Шептицького до когорти українських державників. «Та тому що він із перших кроків своєї діяльності думав про Україну». «Шептицький – великий державник і муж, який був готовий із самого початку на самопожертву, навіть власного життя. Андрей Шептицький – видатний державник також і тому, що розумів значення «освічений українець» і все робив для того, аби українці здобували освіту», – зазначив він.

 Під час написання книжки історик працював з архівними документами, зокрема, й з тими, які були відриті до доступу лише недавно. На його переконання постать Андрея Шептицького – не Галицька постать. «Це всенаціональна постать. Навіть більше, це постать світового рівня. Наш народ у ХХ столітті для світу дав такого мудрого діяча, людину, яка взяла на себе не тільки духовний промінь народу, це людина, за якою йшли всі ті, хто хотів будувати Українську Державу. Це філософ і великий мудрець», – стверджує науковець.

Відео дня

Працюючи над цією книжкою, пан Володимир відвідав українську діаспору на різних континентах, щоб побачити, яку працю в збереженні їхньої української ідентичності, зробив багато років тому митрополит Андрей. «Митрополит Шептицький ще коли став єпископом, зрозумів, що треба рятувати українців, які роз’їхалися по світі, від асиміляції. І він працював над тим, аби українські діаспори не зникли. І те, що ми маємо потужну українську твердиню по всьому світі, де є храми Греко-Католицької Церкви, це заслуга митрополита Шептицького», – додав історик.

г

У презентації книги, яка відбулася в стінах червоного корпусу Університету Шевченка, узяв участь Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав та велика кількість студентів і викладачів вузу.

Блаженніший Святослав подякував історику Володимирові Сергійчуку за його працю. Звертаючись зокрема до студентів, він запросив їх прочитати книжку. «Обіцяю вам, не пожалкуєте. Сподіваюся, що слово про Андрея Шептицького, яке виходить у серії «Українські державники», дасть можливість вам, молодій еліті українського народу, відкрити для себе великого будівника українського народу», - побажав Глава Церкви.