ш

16 серпня відбулося підписання акту про повернення державою церковної будівлі Спасо-Преображенського храму с. Луки-Мелешківська Вінницького району у власність релігійної громади.

Відповідне рішення було підписане головою Вінницької облдержадміністрації Валерієм Коровієм. Храм належить до списку «Перлини Поділля» та є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Відео дня

В урочистій церемонії передачі храму разом з керівником світської влади взяв участь керуючий Вінницькою єпархією УПЦ митрополит Вінницький і Барський Симеон. Архіпастир зауважив, що громада фактично володіла храмовою будівлею раніше, але офіційна передача колись націоналізованого храму свідчить про розуміння владою необхідності виправлення помилок минулого і відновлення історичної справедливості.

Голова Вінницької облдержадміністрації, звертаючись до вірян, зауважив, що повернення раніше націоналізованого майна сприяє зміцненню відносин влади і Церкви. «Наше спільне завдання зберегти та утвердити гармонійні партнерські відносини з релігійними організаціями усіх конфесій, що є запорукою миру та спокою в області, процвітання незалежної, суверенної та соборної України»,  – зазначив Валерій Коровій.

Митрополит Симеон наголосив, що відтепер громада, як повноправний власник храмової будівлі, має докладати усіх зусиль для її збереження і утримання в належному стані. Владика подякував керівництву області за всебічне сприяння релігійним громадам УПЦ на Вінниччині у вирішенні їх нагальних проблем, у тому числі в питанні повернення храмових споруд релігійним громадам.

orthodox.vinnica.ua