Фото gorod.cn.ua

У Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній" сьогодні відкрилася унікальна виставка Богородичних ікон із фондових колекцій закладу.


Як передає кореспондент УНІАН, всього на виставці представлено 43 ікони XVIII – початку ХХ ст. майже з усіх районів Чернігівської області. Частину з них відвідувачі мають можливість побачити вперше. 


За словами завідувача відділу заповідника Ольги Травкіної, окремі ікони подаровані власниками, інші придбані закладом, але більша частина з них потрапили до заповідника у часи войовничого більшовицького атеїзму із закритих церков у жахливому стані – потріскані, із значними втратами левкасу, паволоки і фарбового шару, пошкоджені шашелем. І тільки завдяки професійності київських і чернігівських реставраторів ікони-святині відроджені. 


Відео дня

"Особливу увагу на виставці привертають чудотворні ікони Чернігівщини, і тому символічно, що виставлені вони у колишній дзвіниці Чернігівського колегіуму", - зазначила Травкіна.


Зокрема, на виставці Богородичних ікон відвідувачі можуть побачити відомі чудотворні ікони – Троїцько-Іллінську, Домницьку, Ладинську.

Водночас, Травкіна зауважила, що серед інших ікона "Богородиця Всіх Скорботних Радість" вже була представлена на виставках заповідника і відвідувачі вказують на особливу благодать від неї. 


Фахівці вказують, що експоновані на виставці ікони, різноманітні за стилем та манерою виконання, за рівнем професійної майстерності авторів. Вони репрезентують різні епохи та стилі: передусім привертають увагу барокові, величні образи Богородиці XVIII ст., з реалістичними, українізованими рисами на тлі тисненого орнаменту. Ікони ХІХ ст. більш стримані та засвідчують вплив домінуючих на той час стилів класицизму і романтизму.