Тисячі метричних книг можна вивчати через всесвітню мережу. Важлива подія для всіх, хто цікавиться історією, сталася днями в Петербурзі.

У пітерських архівах зберігається більше двох мільйонів старовинних метричних книг. В них - історія багатьох поколінь - в столицю звозили відомості з усіх губерній.

Відео дня

В такі збірники священики записували, хто коли народився, хрестився, вінчався і помер. За цими записами можна відновлювати генеалогію сімей, причому не тільки відомих, але й самих звичайних. З недавніх пір подібна інформація стала дуже затребувана, люди цікавляться своїми предками.

З 25 лютого покопатися в старовинних документах стало можливо і через Інтернет, не виходячи з дому. Для цього потрібно зайти на сайт «Архіви Санкт-Петербурга» (spbarchives.ru). Для роботи з цифровими копіями метричних книг потрібно зареєструватися, вказавши своє ім'я та прізвище, і повну адресу з телефоном. Доступ до баз даних платний. Суми невеликі і порівняні з оплатою проїзду до архіву.

На сайті розміщено понад 11 тисяч справ - відсканованих метричних книг з фондів Центрального державного історичного архіву Санкт-Петербурга з середини XVIII століття по 1917 рік (основна маса датується початком XX століття).

В майбутньому бази даних будуть доповнюватися і розширюватися.

За матеріалами "МК в Пітері"