В обласному центрі збереглася єдина клінкерна площа в Україні / фото УНІАН

У Чернігові цього тижня розпочалася реконструкція головної площі міста - Красної площі.

Читайте такожУ Чернігові археологи розкопали давнє християнське семиярусне кладовище

Як повідомили у прес-службі Чернігівської міськради, на увесь термін робіт (до 20 вересня) перекривається рух усіма вулицями навколо площі. Реконструкція передбачає перекладання бруківки (клінкеру) із заміною пошкодженої на нову.

Відео дня

У міськраді зазначили, що головна площа Чернігова вимощена червоним клінкером, якому вже понад 80 років, досить значна його частина вже пошкоджена та неякісна. «Але ця бруківка є історичною цінністю та «фішкою» міста. Очевидно, що якомога більше автентичного клінкеру і намагатимуться зберегти», - наголошуються у повідомленні.

У міськраді додали, що планується, що весь клінкер буде знятий та перебраний. Той, що, згідно з лабораторними дослідженнями, виявиться придатним для використання, буде вимощений на самій площі (коло). Для пішохідної та проїжджої частин мають намір застосувати білий і червоний граніт. Крім того, на площі буде замінено водогін. 

Вартість робіт становить понад 50 млн грн, кошти виділено з міського бюджету. Виконувати роботи буде компанія «УТБ-Інжинірінг».

Водночас, історики і представники громадськості занепокоєні роботами на Красній площі. 

Як заявив УНІАН чернігівський історик професор Сергій Леп‘явко, існує серйозна загроза, що місто втратить єдину клінкерну площу в Україні. «Площа не охороняється як пам’ятка архітектури і містобудування, але всі знають її, як туристичний об’єкт», - наголошує історик. На його переконання, під час робіт слід максимально зберегти вигляд Красної площі, тим паче, зараз є технології, що дозволяють виготовити аналогічний червоний клінкер, яким вимощена Красна площа. 

Леп‘явко також підкреслює, що ініціативна група істориків, представників громадськості вивчили проект реконструкції площі і вважають, що існує значний ризик підтоплень навколишніх вулиць, житлових будинків і навіть історичних об`єктів. «Площу мають намір забетонувати і вимостити клінкером та гранітом. А відтак, площа втратить дренажні властивості, адже на сьогодні вода з площі нікуди не стікає. Якщо її забетонують, то після сильних дощів можуть бути підтоплення на пр. Миру, вул. Полуботка і Шевченка», - пояснює науковець.

Одночасно історики вказують, що такого роду роботи в історичному центрі міста мають супроводжуватися археологічними розкопками. На площі було давньоруське кладовище, цвинтар 17-18 століть, торгові павільйони, тому науковці переконані, що перед реконструкцією Красної площі її потрібно ретельно дослідити.