Київський міський голова Віталій Кличко розпорядився зупинити будівельні роботи на Поштовій площі, де археологи на великій глибині виявили частину вулиці часів Київської Русі.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Київської міської державної адміністрації, про це Кличко сказав після відвідування Поштової площі, де ознайомився з унікальними знахідками археологів.

Як зазначили в держадміністрації, за проектом реконструкції Поштової площі, на ділянці між Річковим вокзалом і Володимирським узвозом передбачено будівництво торгового центру. У відповідності з законодавством, на цьому місці перед початком будівництва проводяться археологічні роботи. В ході цих робіт на глибині близько 7,5 метрів були виявлені фрагменти будівель: кілька вінців зрубу і частокіл, між яким проходила колись вулиця.

Відео дня

За даними археологів, знайдені в культурному шарі артефакти відносяться приблизно до 11-13 століття, тобто часів Київської Русі, підкреслюється в повідомленні. 

Археологи продемонстрували Кличку останні знахідки: хрестик і дерев`яний жіночий гребінь, зроблений з мореного дуба, зазначили в КМДА.

Залишки будівель знаходяться у відносно непоганому стані – вони збереглися під товстим шаром ґрунту. Над цим місцем в 17-18 століттях знаходилася міська пристань. Не виключено, що поруч під шаром землі знаходяться залишки інших будинків, додали в прес-службі.

Як підкреслив науковий співробітник Центру археології Києва Сергій Тараненко, «така знахідка для нас – сенсація, яка може змінити все наше уявлення про Київ того часу». «Раніше вважалося, що місто закінчувалось в районі вулиці Боричів узвіз, і ми не очікували знайти тут зруби часів Київської Русі. Тут ми бачимо цілий господарський комплекс – паркани і зруб. Очевидно, на цьому місці знаходилася садиба», - зазначив він.

Кличко подякував археологам за надану інформацію і повідомив, що дав вказівку зупинити всі будівельні роботи, які можуть пошкодити виявлені артефакти, і в найближчі дні, із залученням фахівців, буде знайдено оптимальне рішення для збереження археологічної знахідки.

«Ті, хто не береже свою історію, не має майбутнього, – заявив мер Києва. – Однозначно ця унікальна знахідка має бути збережена».