г

У столичному музеї Великої Вітчизняної війни відкрилася виставка ”Концтабір Аушвіц - український вимір”, присвячена 70-річчю визволення ”табору смерті” та Міжнародного дня пам`яті жертв Голокосту. 

Як передає кореспондент УНІАН, в експозицію входять 300 експонатів, серед яких є документальні матеріали учасників визволення Аушвіцу. 

Виставку відкрили міністр культури В`ячеслав Кириленко, голова Українського інституту національної пам`яті Володимир В`ятрович та директор музею історії Великої Вітчизняної війни Іван Ковальчук. 

Відео дня

Міністр Кириленко зазначив, що можна провести паралелі між злочинами в концтаборі та сьогоднішніми подіями на сході України: ”Умови, в яких перебувають українські полонені, та знущання над ними тільки підтверджують, що між німецьким нацизмом і теперішнім російським імперіалізмом практично не залишилось відстані”.

У свою чергу В`ятрович закликав вшановувати загиблих у концтаборі та пам`ятати про них, тому що ”пам`ять є запорукою, що злочини такого масштабу не будуть повторюватись”.

*** Аушвіц-Біркенау - один із найбільших нацистських концтаборів, що існував з кінця травня 1940 до січня 1945 біля міста Освенцима (Польща).

Комплекс об`єднував групу концтаборів, найбільші з яких: Аушвіц І, адміністративний центр; Аушвіц II (Біркенау), «табір смерті»; Аушвіц III, робочий табір.

Сучасні історики збігаються у думці, що в Освенцимі було знищено від 1,1 до 1,6 мільйона осіб, значну частину з яких складали євреї. Ця оцінка була отримана непрямим шляхом, для чого проводилось вивчення списків на депортацію та підрахунок даних про прибуття потягів з в`язнями у Освенцим.

Табір був звільнений радянськими військами 27 січня 1945 року.