Синод УПЦ КП позбавив сану єпископа за "замах на вбивство" патріарха Філарета / cerkva.info

Вчора, 27 липня, Синод УПЦ Київського Патріархату позбавив сану заштатного єпископа Севастіана за "замах на вбивство" патріарха Філарета.

Як повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП, учасники Синоду "мали міркування про злочинні діяння заштатного єпископа Севастіана (у миру Возняка Михайла Ярославовича), колишнього Чернігівського і Ніжинського".

Зазначається, що вказаний єпископ був звільнений від управління єпархією ще 10 років тому – "згідно поданого 17 березня 2008 р. прохання" через "особисті причини". Як з'ясувалося, він має сім’ю і повинен "виховувати дітей".

Відео дня

"Звільнивши Преосвященного єпископа Севастіана (Возняка) за штат, Священний Синод мав надію, що як чернець і священнослужитель він одумається, розкається і припинить порушення чернечих обітниць. Натомість протягом десяти років вказаний заштатний єпископ настільки закоснів у гріху, що дійшов до злочинного наміру – замаху на вбивство Предстоятеля Церкви", – йдеться у довідці синодального журналу.

"25 травня 2018 р. заштатний єпископ Севастіан (Возняк) разом зі своїм сином ввечері у не прийомний час в світському одязі увійшов до резиденції Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та мав намір потрапити до особистих покоїв Предстоятеля, який у цей момент вечеряв у трапезній. Почувши, що хтось пройшов коридором, з дверей кухні вийшла економ Патріархії монахиня Варвара, на яку вказаний єпископ Севастіан (Возняк) відразу напав, спрямувавши їй в обличчя сльозогінний газ із заздалегідь приготовленого балончика. Після цього батько і син втекли з місця злочину", – говориться далі у довідці.

Зазначається також, що слідством, проведеним правоохоронними органами, встановлено обставини, які дають підставу "стверджувати обдуманість вказаних злочинних дій та завчасне приготування до них".

Сам єпископ Севастіан (Возняк) визнав свою участь у вказаних подіях, пояснивши свій вчинок намаганням потрапити до Патріарха на прийом.