п

20 листопада оприлюднена доповідь Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні. У ній говориться, що незважаючи на оголошене у вересні на сході України припинення вогню, там як і раніше панує насильство. Людей вбивають, піддають незаконним затриманням і тортурам. Зростає число осіб, які змушені залишати свої місця і рятуватися втечею. Про це повідомляє сайт ООН.

«Ситуація в порушених конфліктом областях постійно погіршується і супроводжується колапсом законності та правопорядку, а також встановленням паралельних структур управління на територіях, що перебувають під контролем [самопроголошених] «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки», - йдеться в доповіді ООН.

«Кількість жертв продовжує зростати. Цивільні особи, у тому числі жінки, діти, меншини та широке коло уразливих осіб і груп продовжують страждати від наслідків політичного тупика в Україні», - заявив Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн, представляючи доповідь.

Відео дня

У доповіді вказується, що із середини квітня по 18 листопада на сході України були вбито, щонайменше, 4317 чоловік і 9921 - поранені. Різко зросла і кількість внутрішньо переміщених осіб - з 275 489 станом на 18 вересня, до 466 829 осіб станом на середину листопада.

З моменту введення режиму припинення вогню - у період з 6 вересня по 18 листопада - загинули 957 осіб.

Експерти зазначають, що необхідно докласти всіх зусиль для забезпечення захисту людей, які проживають на порушених конфліктом територіях. Вони закликають знайти мирне рішення для того, щоб припинити бойові дії й насильство та запобігти подальшому погіршенню умов життя людей у східних регіонах країни.

Представляючи доповідь, Верховний комісар вітав ухвалення парламентом України ряду законів, в тому числі про становище внутрішньо переміщених осіб, про боротьбу з корупцією і про реформу прокуратури. Він зазначив, що 15 жовтня президент України підписав указ, згідно з яким уряд повинен розробити до 1 січня 2015 національну стратегію з прав людини.

Водночас, Зейд Раад аль-Хусейн висловив глибоке розчарування відсутністю «істотного прогресу в зусиллях щодо притягнення до відповідальності винних у порушеннях прав людини.

Опублікований звіт - сьома доповідь, підготовлена місією ООН зі спостереження за ситуацією з правами людини в Україні. Він охоплює період з 17 вересня по 31 жовтня 2014.