л

З 13 листопада Метехський міст у Тбілісі носитиме ім'я 100 000 мучеників, які віддали на цьому місці життя за віру. Про це рішення столичного муніципалітету мер Тбілісі Давид Нармані оголосив ще до початку параклісу на честь Дня поминання 100 тисяч мучеників.

Грузинська Православна Церква відзначає День пам'яті 100 тисяч мучеників, вбитих Хорезмійці в Тбілісі. На честь подвигу мучеників за віру в усіх православних храмах країни пройшли урочисті богослужіння.

До Метехського мосту була винесена ікона 100 тисяч мучеників, Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II відслужив молебень. Після закінчення богослужіння Патріарх Грузинський, супроводжуючі його духовні особи та тисячі прихожан, за сталою традицією опустили у води Кури квіткові букети і вінки в славу подвигу мучеників за віру.

Відео дня

У 1227 року султан Джалал-Ед-Дін захопив Тбілісі. З Сионського храму винесли ікони Богородиці та Спасителя, поклали посеред мосту через річку Мткварі (Кура) і, пригнавши городян, наказали пройти по мосту, зневажаючи святі ікони. Тим, хто відмовиться від християнства й опоганить святі ікони, обіцяли дарувати життя, тим, хто відкидав ці умови відсікали голови.

Жоден грузин не дійшов до іншого берега, тому, що ніхто з них не зрадив своєї віри. «Сто тисяч відрубаних голів і обезголовлених тіл забрали хвилі Мткварі», - свідчать історичні хроніки.

Благовест-інфо