/ rada.gov.ua

У Верховній Раді 3 квітня відкрилася експозиція художньої фотографії «Києво-Печерська лавра. Історія та сучасність».

Виставку презентує Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник з метою популяризації найбільшого в Україні культурно-історичного закладу, що входить до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, повідомляється на сайті Верховної Ради України.

/ rada.gov.ua

Європейським парламентом 2018 рік визначений роком Культурної спадщини в Європі. Підтримавши цю ініціативу, уряд України оголосив поточний рік Роком культурної спадщини.

Відео дня

Києво-Печерська лавра – найбільший і найвизначніший серед православних монастирів України. Перша літописна згадка про обитель відноситься до 1051 р. Саме тут знаходяться витоки українського мистецтва й літератури: зародилося літописання, яке заклало основу національної історичної науки, засновано першу на теренах України лікарню; написані ікони стали взірцем для розвитку іконописання, а зведені тут храми стали зразком для подальшого церковного будівництва в східнослов’янських землях; звідси бере початок перший вітчизняний університет – Києво-Могилянська академія.

/ rada.gov.ua

В роки комуністичного правління патріотична громадськість України створила на території лаври музей, що нині носить назву Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Національне культурне надбання вдалося захистити від знищення і вилучення для вивозу за межі України. Нині фонди заповідника налічують близько 70 000 експонатів, серед яких є унікальні вироби XI–XVIII ст., в тому числі пов’язані з іменами визначних історичних осіб.

Експозиція працюватиме у кулуарах ІІІ поверху сесійного будинку парламенту (вул. Грушевського, 5) з 3 по 21 квітня 2018 року.