У Львові поблизу сучасного центру міста археологи науково-дослідного центру “Рятівна археологічна служба” інституту археології НАН України минулого тижня виявили поселення давніх слов`ян.

Про це повідомив УНІАН директор «Рятівної археологічної служби» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук.

Він зазначив, що поселення було виявлено на вулиці Веселій, 5, де розпочалося будівництво готелю. На глибині п`яти метрів фахівці виявили господарські ями, у заповненні яких були уламки ліпного посуду та пряслиць. Попередньо дослідники датують їх серединою VII ст. н.е. та відносять до празько-корчацької археологічної культури. 

Відео дня

”У часи середньовіччя це було давнє Краківське передмістя. Однак, як засвідчують результати цьогорічних археологічних досліджень, ця територія була заселена задовго до 1256 року. Тобто традиція безперервного господарювання на цій території є принаймні на 600 років старшою за першу писемну згадку про Львів. Втім, це ще не означає, що нам треба переглядати офіційну дату заснування міста, але нова інформація суттєво доповнює ранню його історію і ще раз підтверджує місце розташування того ядра, з котрого розвинувся давньоруський Львів. Цьогорічні результати досліджень дозволять стверджувати, що давньоруський Львів виріс з поселення ранніх слов`ян і розвивався на його місці”, - розповів Осаульчук.

Оскільки археологічні роботи лише розпочалися, фахівці сподіваються на отримання достатньої кількості археологічної інформації, щоб історичні висновки отримали беззаперечне підґрунтя.

Довідка УНІАН. Празько-корчацька культура – археологічна культура, що існувала в V – VII ст. н.е. Її пов`язують зі слов`янськими племенами, згаданими Йорданом (візантійський історик VI ст.) під назвою ”склавіни”. Спочатку празька культура була поширена на території південної Волині, Верхнього і Середнього Подністров`я. Пізніше ці племена заселили південну і північну частину Польщі, Чехію, Словаччину, східні райони Східної Німеччини, білоруське Полісся, середню частину Правобережної України, Молдавію й Румунію. Ці процеси відомі в історії під назвою ”великі міграції слов`ян”.