HOME » ПОДІЇ В Калузькій області на Масляну спалили 30-метровий «католицький собор» 18.02.2018 077 Views У Калузькій області на Масляну спалили макет католицького собору / sensum.club

Представник Руської Православної Церкви піддав критиці акцію в арт-парку «Никола-Лінивець» біля села Никола-Лінивець Калузької області, де на Масляну спалили готичну будівлю, побудовану із сорного дерева.

Перформанс «Полум'яніюча готика» викликав численні відгуки в пресі та інтернеті, багато людей побачили в ньому образу почуттів віруючих, повідомляє colta.ru.

Свою думку висловив, зокрема, заступник голови Синодального відділу Московського патріархату із взаємин церкви з суспільством та ЗМІ Вахтанг Кипшидзе.

«Треба перевіряти, хто це зробив і навіщо. Зрозуміло, ніякого посилу адекватного це не може нести, на мій погляд. Спалювання храму, особливо християнського храму, який так чи інакше символізує християнство, звичайно, викликає дуже великі питання», - зазначив він.

«Символи християнства, до західної або східної гілки вони відносяться, повинні користуватися повагою і недоторканністю. Припускаємо, що нічого крім нерозуміння у віруючих людей подібного роду перфоманси викликати не можуть», — сказав Кипшидзе.

Автор проекту – художник Микола Полісський вважає несправедливими обвинувачення в блюзнірстві, таку думку він висловив на своїй сторінці в Facebook.

«Нічого культового в моєму арт-об'єкті не було, природно відсутні хрести, вівтар і будь-яка релігійна символіка, — прокоментував у фейсбуці Микола Полісський, автор 30-метрової споруди, яку було використано для створення вогненної скульптури. — Це не копія якоїсь існуючої культової споруди і не імітація храму. Це просто багаття, яке збудовано в стилі готичної будівлі».

Він також звернувся до тих, кому його робота здалася образливою:

«У моїх планах ніколи не було ідеї створити і власноруч спалити християнський чи інший храм. У моїх творах люди часто знаходять те, що я в них не закладав, це нормально, але звинувачувати мене у спаленні храму - це занадто. У нашій Масниці не було закладено нічого блюзнірського, якщо хтось неправильно мене зрозумів, я прошу вибачення, але ця образа нанесена мимоволі. Я не збирався нікого ображати», - заявив художник.