Усі світові релігії сходяться в заклику до любові та співчуття, заявив Далай-лама на навчаннях для російських буддистів у суботу в Делі, повідомляє РІА Новости.

"Необхідні всі релігійні системи, тому що люди володіють різними здібностями, на формування релігій впливали також різні географічні та історичні умови. Але всі сходяться в тому, що необхідні любові й співчуття...", - сказав Далай-лама.

Гнів і ненависть, додав він, усуваються любов`ю й прощенням. За його словами, любов і співчуття "вирощуються" з дитинства, і чим більше в дитинстві людина їх відчуває по відношенню до себе з боку оточуючих, тим більше вона згодом може дати іншим, вважає духовний лідер буддистів.

Відео дня

" З 7 мільярдів жителів землі близько 1 мільярда - люди атеїстичних поглядів... Тому всі повинні дотримуватися світської етики (якщо не релігійної), вона дуже важлива для нашого часу. Світська етика об`єднує всіх людей", - сказав Далай-лама.

За його словами, все населення планети ріднить прагнення до щастя й небажання бути нещасними, при цьому більшість своїх страждань створюємо ми самі. "Одна з головних причин страждання - наш егоїзм, чіпляння за власне "я". Нам не вистачає альтруїзму. Головний метод позбавлення від страждань - культивувати благі помисли. Саме такий підхід допоможе знайти щастя", - заявив буддійський духовний лідер.

Він порадив спілкуватися один з одним без гордині та зарозумілості. "Люди, що ставлять себе вище інших, бояться втратити свою славу, перевагу, і тому постійно відчувають сильний стрес. Вільне, просте відношення (до себе) - дуже важливе", - зазначив Далай-лама.